Friday, 9 February 2018

PrajiturElla ... ella ... ella ,,, 😅

 
Zilele trecute am zis sa încerc o ... încercare! :) Hai sa fac niste Saratele dupa o reteta gasita pe blogul tizei mele!  Reteta mi sa parut a fi simpla deci chiar ceva pentru mine, pentru ca asa cum stiti deja:  "I dress to kill and cook the same way"!!!! 😅

 

 Daca ne uitam la ingredient: ....
350 gr.de faina
250 gr.mascarpone
150 gr.de unt la temperatura camerei
100 ml.smantana
1 ou
Pentru uns - un ou
Condimente: sare grunjoasa, susan, rozmarin, mix de ierburi ... etc.

...cred ca si voi concluzionati ca este o reteta relativ usoara si rapida! Nu? Dar sa nu uitam ce am scris mai sus ..I dress to kill .... sau ca ... gatitul nu este pasiunea mea! 😅
Deci am amestecat cu mixerul ingredientele, mascarpone, untul moale, smantana si oul. Faina am încorporat-o treptat si trebuia sa rezulte un aluat nelipicios ... OK! Al meu era lipicios, ceea ce înseamna ca nu era de ajuns faina. Am mai pus faina ... nu stiu exact cat pentru ca nu am mai cantarit-o dar cred ca mai mult de 50 de grame pentru ca am avut nevoie si pentru masa de lucru si acea faina deci tot în aluat a ajuns. Pana aici am uitat sa fac fotografii ... sorry!
 
 
 
Am întins foaia, nu prea groasa nu prea subtire (0.5 cm) si am "decupat" forme din ea pentru ca nu am avut cutit din acela zimtat ca sa fac betisoare! Oricum nu avea importanta, sau avea? :) Mi-au iesit doua tavi, pe care înainte le-am îmbracat cu hartie de copt!
 
 
Cred ca forma în care le-am taiat are mai putina importanta, hai sa va spun despre gust! Sunt bune la gust, destul de crocante, dar sunt dulci, oricata sare am pus eu pe ele. Cred ca era mai bine daca puneam si 10 grame de sare în aluat. Sau... daca le ungeam cu gem sau nutella si le faceam biscuiti. Oricum "my liefje" (my sweetheart) le-a numit "zaharele" ...

Explanation for my foreign visitors! 😅
Prajituri - pastries (prajiturElla!)
Saratele - Salted crackers
Zaharele - Sugar crackers
is a joke ... right? 😅

 
They are too sweet to me the salted crackers! 🐱
😅
 

44 comments:

  1. Hello Ella,

    They looks very good! Thank you for the recipe. Very cute cat!
    I wish you a nice weekend!
    Hugs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good morning, Marit!

      Thank you very much!
      The cat is very cute! ♥
      I wish you a nice weekend, too!

      Hugs!

      Delete
  2. Is that Misha? What a sweet kitty! Dexter was watching me make ginger snaps today and wasn't interested in sampling them for a change. He prefers cherry fritters. Mascarpone, yum. My snaps need an icing or to be rolled much thinner. Your's look great and the shapes are quite nice. I think I'm going to finish off the batch by making cut outs like you did.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it is! 🐱
      I think your ginger snaps are delicious! Because it was just the blue moon ... I used those shapes with the moon and the stars!
      I wish you a good start to the weekend! Hugs!

      Delete
    2. Happy weekend to you, more snow on the horizon for us and I'm going to roll out the dough today and use my mother's old cutters and a small gingerbread man.
      Great moony idea!

      Delete
  3. Arata fenomenal de bine ;))).
    Oare de la mascarpone sa fie dulci? Hmmm.
    Eu faceam un fel de pateute cu unt, branza de vaci facuta in casa, faina ... nici nu stiu daca am povestit sau nu pe blog, va trebui sa verific...
    Acum imi fac Buni si Mami niste saratele doar cu smantana adunata de pe laptele pus la prins, putina sare, faina, apa si drojdie de bere. Va trebui sa scriu reteta si sa fac si eu o tura sa le documentez (daca nu uit ..lol). Adevarul este ca am bucutarit foarte foarte mult vreo doi ani si acum sunt intr-o mica pauza. Pana nici pancakes nu am mai facut (ceea ce inseamna ca de anul trecut de prin toamna nu am mai mancat zahar :O).

    Imbratisari cu drag si felicitari pentru "bucatati". :D Asa spuneam noi la bunatati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci! 😅
      Si eu m-am gandit ca de la mascarpone si smantana s-au facut dulci.
      Am citit deja reteta ta! Sa vad cum fac branza de vaci! :)
      Sa facem cat mai multe "bucatati" ! Zic! 😅
      Pupici! Un weekend placut! <3

      Delete
  4. Hello dear Ella!
    Your biscuits look sooo delicious!!!
    Thank you for the recipe!!
    Such a cute cat you have!!
    Have a happy weekend!!Hugs! ❤️
    Dimi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good morning, dear Dimi!
      The cookies were tasty but a little bit too sweet for my taste!
      Yes, is cut! He is my baby boy!😅
      Happy weekend too! Hugs!

      Delete
  5. Mascarpone nu am folosit până acum decât la tiramisu, mă gândesc că poate de aceea sunt dulci. Eu făceam pe vremuri covrigei sărați cu chimen, ce buni erau! Dar nu am mai găsit timpul și răbdarea să mai fac... până într-o zi când mă apucă cheful și nu-i mai pot rezista :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, asa cred si eu ca de la mascarpone au iesit dulci.
      Am sa caut o reteta de saratele ... sarate! 😅
      Nu cred ca am rabdare sa ma migalesc cu covrigii ... prea multa munca! Se pot face si drepti? 😅 Sa ne dai si noua reteta!

      Delete
    2. Deci... rețeta mea spune așa:
      1kg făină se amestecă cu 500g margarină, 125g smântână și 2 plicuri de drojdie, sare după gust. Eu le tăiam cu o formă de covrigei, le ungeam cu ou bătut și presăram chimen. Sigur merg cu orice formă. Dar cred că ies o grămadă dintr-un kg de făină, uite că nu-mi amintesc că de mult n-am mai făcut, dar mă gândesc că se pot reduce cantitățile la jumătate. :)

      Delete
  6. Ella, iti dau eu o reteta muuuult mai simpla :)
    Unt, branza de vaci si faina in cantitati egale. Plus sare, cam o lingurita la 250 de grame x 3. Faci aluatul si il pui cateva ore, chiar o noapte la frigider, invelit cu membrana alimentara. Il poti portiona, ca sa nu intinzi o singura foaie, ci sa lucrezi in mai multe serii, Cu cat e mai rece, cu atat se intinde mai usor. Pui faina pe blat, bineinteles. Eu il tai in betisoare cu rondela. Pui saratelele pe tava unsa, daca vrei pe hartie pergament, ungi cu ou si presari chimion, sare groasa sau branza rasa. Se da la cuptor cam 10 minute, dar depinde si de cuptor. Pana devin aurii si crocante. Se topesc in gura :)
    Din acelasi aluat poti face placintele. Le tai patrate, pui umplutura ( carne macinata, branza cu ou si marar, ciuperci cu ceapa, etc ), le impaturi in doua si apesi marginile cu degetele, sa se lipeasca. E mai laborioasa prepararea, dar sunt atat de bune, ca merita.
    Retete garantate, de la mama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Săru-mâna! 😅
      Daca este de la mama trebuie sa fie foaarte buna reteta! Numai dansa stie sa faca bunatati! Ce dor îmi este de mama mea! ♥
      Deci e clar ... diseara ma apuc de framantat! Oricum maine aveam de gand sa încing iar cuptorul! Dani! Esti îngerul meu salvator! 😅

      Sa ai un weekend placut draga mea!
      Ieri m-am plimbat un pic cu google maps pe insula! 😅

      Delete
    2. Sper sa iasa bine !

      PS - Pe insulita vin zilnic la servici :)

      Delete
    3. Sunt sigura ca vor iesii bine! Le voi face cu drag, dupa reteta mamei (si a ta!)! 😉

      PS - Ok! atunci ne întalnim pe terasa la un fresh de portocale, la "Manu Café"? 😅

      Delete
    4. Pai, nu ai umbrella? ☂ 😅

      Delete
  7. Bună draga mea!
    Arată super,rețeta lui Dani și eu o am,dar nu am mai făcut-o de mult..!
    Îți doresc un weekend cât mai frumos și mult soare!(cum este la mine acum)
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită(și sărățele,eu am făcut un chec)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weekend placut Elena!
      Si la mine este soare... a fost toata saptamana de altfel!
      Pupici! <3

      Delete
  8. Te gândeşti şi la potecuţă când papi? Să le simt gustul puţin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu ma gandesc la tine, cu cel mai mare drag, dar daca te apuca sughitul... nu sunt eu de vine! Ok? 😅

      Delete
  9. Arata foarte bine! Si motanu'...

    ReplyDelete
  10. These are making me feel very hungry just to look at them. I'm glad you used a cutter to get the different shapes. So much more interesting than just strips. Hugs Mrs A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much! 😅
      Have a nice sunday! Hugs!

      Delete
  11. Mi-a placut cum a facut din ochi pisoiu!
    Poate preiau si eu reteta (candva...), dar recunosc ca acel mascarpone nu imi place. Am luat o singura data sa vad cum e si mi s-a parut cam fad, desi cred ca asta e trucul, ca parca se foloseste la tiramisu. Daca inovez ceva iti voi povesti! :) Oricum arata bine si cred ca la cafea sunt perfecte prajiturelele!
    Seara buna, Ella draga! Pupici! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu zic sa încerci reteta lui Dani.
      Mascarpone este bun în tiramisu!
      Abia astept sa-mi povestesti ... 😅
      Duminica placuta draga mea! (ieri nu am fost acasa! 😅)
      Pupici! <3

      Delete
  12. Cred că dacă ai fi înlocuit mascarpone cu telemea şi caşcaval ar fi fost cumva mai sărăţele...
    Motănelul pare a-ţi face cu ochiul, deci i-au plăcut prăjiturelele tale. Să ai o seară frumoasă şi un weekend luminos, Ella dragă! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probabil, dar eu înca nu am facut aluat cu telemea... 😅
      Mishu, este un strengar! 😅
      Duminica placuta, Dana draga!

      Delete
  13. Replies
    1. Thank you!
      Misha says, Miorlau! 🙀
      😅

      Delete
  14. Olá, receita rápida e sugestiva para saborear, a partilha é excelente.
    Feliz fim de semana,
    AG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, and thank for visiting!
      Good sunday!

      Delete
  15. Nam, nam. Looks very delicious. Cats expression is awesome.

    ReplyDelete
  16. ooooooooooo, ce prăjiturici !!! mie îmi plac şi sărate dar şi dulci ! mulţumesc frumos !!!
    spor la tot ce doreşti să realizezi !
    pupic !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc!
      Sa stii ca si mie mi-au placut! Data viitoare le fac biscuit!
      Sunt tare buni! Pupici!

      Delete
  17. Looks delicious! Like your cat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. They are delicious! Thank you! :)

      Delete
  18. Sărățele-zăhărele, dar bune de tot! Ocupată cu sesiunea, pe care Enya a luat-o la superlativ, abia acum observ bunătatea aceasta! Fur rețeta, pup motanul și gata, o prepar și eu imediat ce am timp! :P
    O săptămână cât mai bună și frumoasă, pupici, dragă Ella! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Felicitari Enyei!♥
      Merita sa o încerci, dar pune un pic mai multa sare sau fa biscuit din aluat!
      Pupici, fete dragi!

      Delete